Żelazo jest pierwiastkiem chemicznym, jednym z najczęściej występujących na Ziemi. Występuje również w śladowych ilościach w organizmie człowieka. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu, bez której życie byłoby niemożliwe. Dodatkowo jest odpowiedzialne za odporność. Żelazo należy do mikroelementów, którego zarówno nadmiar jak i niedobór mogą być szkodliwe dla organizmu. Zapotrzebowanie na żelazo jest zależne między innymi od wieku, kondycji organizmu i płci. Z powodu niedoboru żelaza pojawia się niedokrwistość, zaś jego nadmiar powoduje hemochromatozę. W przypadku niedoboru żelaza należy go wprowadzać poprzez zastosowanie odpowiednich suplementów diety, dostępnych w szerokiej ofercie na rynku. W przyrodzie istnieje wiele źródeł żelaza, między innymi są to twaróg, mleko, orzechy, warzywa strączkowe, ryby, wątroba, jaja, krewetki, suszone owoce takie jak morele, rodzynki i śliwki. Dla sportowców żelazo jest bardzo wartościowym składnikiem, uwzględnianym przy konstruowaniu właściwej diety.